Det lackar mot JVM på hemmaplan med fullmatad studio på Viaplay och TV6

20 december 2023

Loading the player...

Junior-VM under jul- och nyårshelgerna har blivit en fantastisk hockeytradition. Den 26:e december är det dags igen när premiärpucken släpps ner på hemmaplan i Göteborg. Viaplay och TV6 är självklart på plats med en fullmatad studio, ledd av Niklas Jihde och landets vassaste hockeyexperter.
– Otroligt nog har det bara blivit två guld i det här mästerskapet, 1981 och 2012. Men nuvarande kullen, med spelare födda 2004 och 2005, är riktigt vassa. Förra året tog de hem VM-guldet för U18 och många av dem finns nu med i JVM-truppen. Sverige har därför superfina chanser till att rubba turneringens hårdaste motstånd som i mitt tycke är USA och Kanada. Nu är det dags för Sverige att vinna guld igen, säger Niklas Jihde.

På annandag jul i år, mellan 26 december till 5 januari, avgörs det 48:e juniormästerskapet i ishockey som denna gång går av stapeln på svensk mark i Göteborg. Totalt ställs tio av världens främsta juniorlandslag och framtidens stora stjärnor mot varandra i kampen om den högt ansedda JVM-titeln. Sverige spelar i grupp A och ställs där mot Finland, Tyskland, Lettland och Kanada.

Några av Sveriges största framtidslöften att hålla koll på är bland andra den framgångsrika 05-kullen som är ett år yngre än de flesta av spelarna i mästerskapet. Där ser vi spännande namn som Axel Sandin-Pellikka Otto StenbergDavid Edstrom och Anton Wahlberg i truppen. Dessutom kommer de tre målvaktstalangerna Kevin Reidler, Melker Thelin samt Hugo Hävelid göra upp om platsen som förstemålvakt i turneringen.

Viaplays hockeyexpert Valentina Lizana tror även hon på stora chanser till medalj för Sverige i årets JVM.

– Juniorkronorna har en stark backsida och flera spetsiga forwards som dessutom kommer spela på hemmaplan, med rätt mått på rinken, vilket kommer vara till en stor fördel. Jag ser otroligt mycket fram emot att se Noah Östlund, Liam Öhgren och Jonathan Lekkerimäki som alla tre tagit ytterligare steg i utvecklingen under säsongen i SHL. Får dessa toppspelare till produktionen blir det guld för Sverige, tror jag, säger Valentina Lizana. 

Mästerskapets studiosändningar programleds i vanlig ordning av Niklas Jihde och vid sin sida har han experterna Erik GranqvistMattias Norström, Valentina Lizana, Håkan Södergren och Jacob Josefson. Kommentatorer under turneringen är Niklas HolmgrenJonatan Lindquist och Tobias Dahlberg

Niklas Jihde tror starkt på hemmapublikens engagemang och att deras stöd kommer betyda mycket för våra juniorkronor. 

– Vi kommer göra det som vi brukar göra med JVM, som har blivit en tradition som är lika het som Kalle Anka på Julafton. Vi på Viaplay och TV6 kommer hårdbevaka den här turneringen och i år är det guldläge för Sverige, det var längesen, men nu är det dags att få göra det på hemmaplan igen, säger Niklas Jihde.

Viaplays sportchef Lotta Folcker ser fram emot ett andra världsmästerskap på kort tid i Göteborg.

– Efter de svenska damernas handbolls-prestationer i VM skiftar vi nu fokus mot ett nytt världsmästerskap på hemmaplan, JVM. Det är ett stycke svensk sportklassiker som vi har framför oss och med våra omfattande studiosändningar på plats kan vi utlova hockeyextravaganza på Viaplay och TV6 under hela turneringen, säger Lotta Folcker.

Sändningsrättigheterna för Junior-VM i Ishockey delas med SVT. 

Kontakter

Ruben Labbé

Sports & PR Manager

Presskontakt för vårt kriminnehåll och talesperson för Viaplay Sport