Här är den första trailern för Börje – premiär 19 november på Viaplay och TV3

19 oktober 2023 - Senast uppdaterad 8 november 2023

Loading the player...

Den 19 november är det premiär för Viaplays serie Börje – The Journey of a Legend. Den episka dramaserien i sex delar handlar om Börje Salmings genombrott i NHL och hans karriär från Kiruna till Toronto. Huvudrollerna görs av Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt. Nu släpps den första trailern och key arten för den stjärnspäckade dramaserien. 
– Nu är det snart äntligen dags att visa upp det vi har kämpat och jobbat med under en sådan lång tid, säger Valter Skarsgård. 

I nya dramaserien Börje - The Journey of a Legend välkomnas tittarna till sjuttiotalets NHL-cirkus då Börje Salming gjorde det ingen svensk gjort före honom. Han slog sig in i Kanadas tuffaste liga. Och han fick ingenting gratis. Börje följer hans resa från en ung pojke i Kiruna, via sitt genombrott i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Lika mycket är det ett nostalgiskt och visuellt porträtt av 1970-talet både i Sverige och Kanada. En tid då hockeyn var farlig på riktigt.

Dramaserien har påverkat Valter Skarsgårds liv på många sätt och han hade tidigt kontakt med Börje Salming inför rollen.

– Under hela projektet blev det gång på gång så tydligt hur mycket Börje betydde för så många människor. Från första mötet med Börje till hans begravning slogs jag om och om igen av hans storslagenhet, säger Valter och fortsätter:

– Börje var helt otrolig och livsviktig för mig i det här projektet. Hur han är som person, hård på isen och vinnarskalle, men samtidigt så snäll och ödmjuk person. Den dynamiken. Att få se hur han var privat var viktigt att bära med mig hela vägen när jag skulle spela honom. Det är också en sida som alla kanske inte har sett innan. Nu längtar jag till premiären och jag hoppas att publiken kommer att fascineras av Börje och hans liv på samma sätt som jag, säger Valter Skarsgård. 

Dramaserien följer även den fina vänskapsrelationen med hockeykamraten Inge Hammarström, som tillsammans med Börje var en av de första svenskarna som fick chansen i NHL och Toronto Maple Leafs. Rollen som Inge spelas av Pelle Holmström som även han är förväntansfull och spänd. 

– Det är läskigt och nervöst, men det är också spännande och jag är tacksam. Jag har gjort det jag kan i porträtteringen av Inge men trots det känner jag ett ansvar. Jag vill och hoppas att denna berättelse upplevs på samma vis som jag upplever att den är. Det vill säga chockerande, unik och storslagen. Det är häftigt hur en människa som Börje har påverkat så många människor. Det är vackert på något vis att vi får berätta hans berättelse, säger Pelle Holmström.

Börje är också berättelsen om villkorslös kärlek mellan Börje och Margitta, som ung och nyförälskad bestämmer sig för att följa med honom till Toronto där hon kastas in i en ny värld med de oskrivna reglerna runt laget och förväntningarna kring att vara gift med NHL-spelare. Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu, Min pappa Marianne) spelar Margitta.

Börje är inspelad i Sverige, Kanada och Mexiko. Serien bygger på en originalidé av regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis). Manusförfattare är Martin Bengtsson som också skrivit boken "I skuggan av San Siro", vilken ligger till grund för filmen Tigrar. Producent är Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf.

Den exklusiva serien i sex episoder har premiär den 19 november på Viaplay och TV3. Se den första trailern för Börje här

Avsnittsbilder (Foto: Viaplay Sverige) från serien går att ladda ner här: 

EP 1 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=b%C3%B6rje+ep+1+-+stills
EP 2 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=B%C3%B6rje+ep+2+-+stills
Ep 3 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=b%C3%B6rje+ep+3+-+stills
Ep 4 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=b%C3%B6rje+ep+4+-+stills
Ep 5 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=b%C3%B6rje+ep+5+-+stills
Ep 6 https://press.viaplaygroup.se/search/?query=b%C3%B6rje+ep+6+-+stills

#BörjeViaplay #ViaplaySeries

Kontakter

Ruben Labbé

Sports & PR Manager

(Föräldraledig)