Nina Persson och Niclas Frisk gör ledmotivet till Viaplays dramaserie Börje

26 oktober 2023

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend har premiär den 19 november. Den starka rollistan får extra stjärnglans av kända artister. Markus Krunegård och Dregen gör skådespelardebut som hockeyspelare. Dramaserien får dessutom ett helt unikt soundtrack där ledmotivet till Börje görs av seriens kompositör Niclas Frisk från Atomic Swing och Nina Persson från The Cardigans.
– Nina Persson var det självklara valet att sjunga ledmotivet "Tell Me What You Sell Me", säger Niclas Frisk.

Den nya dramasatsningen Börje – The Journey of a Legend har premiär den 19 november på Viaplay och TV3, knappt ett år efter legenden Börje Salmings tragiska bortgång i ALS. Serien i sex delar är fritt baserad på hans otroliga resa från Kiruna till Toronto och hur han blev en av världens största hockeystjärnor genom alla tider. Valter Skarsgård, Hedda Stiernstedt, Pelle Holmström, Oscar Skagerberg och Jason Priestley spelar de bärande rollerna. Börje regisseras av Amir Chamdin som har en bakgrund inom musikbranschen med bandet Infinite Mass. Musiken blir också en viktig del av Börje. Seriens kompositör Niclas Frisk har skrivit helt ny musik som sätter tonen för hela dramaserien. Ledmotivet "Tell Me What You Sell Me" har han skapat i ett unikt samarbete med Nina Persson från The Cardigans och den släpps som singel den 10 november. 

– Det var ett lite overkligt samtal när regissören Amir Chamdin ringde och berättade om en serie som handlade om resan från Kiruna till Toronto, i den mest spännande eran av hockey, mode och musik med den tyngsta av svenskar, då ännu levande Börje Salming. Nina Persson var självklar att sjunga ledmotivet "Tell Me What You Sell Me", säger Niclas Frisk och fortsätter:

– Efter Amirs vision viftade jag lite med slagrutan och hittade porlande källor med inspiration till dramat om Börje och Margitta. Var det svårt? Nej, det var ett "Labour of love".

Soundtracket till Börje består av 20 nyskrivna låtar som släpps den 17 november med spår som ”Tell Me What You Sell Me”, ”Ride your high” och ”The Journey of a Legend”. Flera av låtarna är också med i trailern för Börje. Seriens kompositör Niclas Frisk grundade sin karriär som sångare och gitarrist i Atomic Swing som blev ett känt band även långt utanför Sveriges gränser. Som artist och låtskrivare var han även tillsammans med Nina Persson och Nathan Larson en del i bandet A Camp på deras två album. Och nu återförenas Niclas med Nina ännu en gång.

– Det var så kul att jobba med Niclas igen, säger Nina Persson. 

Förutom det nya musikaliska samarbetet märks fler artister då Dregen och Markus Krunegård båda gör skådespelardebut. Vi ser dom i serien i rollerna som hockeyspelare i Timrå. 

– Det var en barndomsdröm att få slå ner Börje, nej det var det inte men att få leka hockeyspelare var kul! Dessutom spelades scenerna in i hallen jag lärde mig åka skridskor i - Himmelstalundshallen. Det här med att vara så kallad method actor är också hårt. Jag bröt tre revben men vad gör man inte för kungen, säger Markus Krunegård och berättar ett barndomsminne:

– Det var dessutom en slags cirkel som slöts. Jag träffade nämligen Börje en gång när jag var tolv år och han spelade med AIK mot Vita hästen. Jag och min kompis Larsa stod och väntade på att AIK:s uppvärmning skulle ta slut, då vi träffade Börje och sa: ”Kan vi få din autograf?”. Han svarade ”Visst, häng med här så slipper vi regnet”. Sedan joggade vi 100 meter till under tak och fick våra papper signerade. Tror aldrig jag sprungit så rak i ryggen och med sådana klipp i stegen.  

Både Markus Krunegård och Dregen har en nära relation till hockeyn och Börje Salmings karriär.

– Att få medverka i serien var inte bara en stor ära, utan också väldigt kul att få snöra på sig skridskorna igen. Jag och Börje spelade ett par välgörenhetsmatcher tillsammans, och det är minnen som aldrig kommer att raderas. Jag valde en gång i tiden mellan hockey och rock n’ roll. Så här i efterhand kan vi väl konstatera att det var tur att jag ställde trunken på vinden, säger Dregen.

Börje – The Journey of a Legend bygger på en originalidé av regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis). Serien produceras av Warner Bros. ITVP Sweden med stöd från Norrköpings Filmfond och Filmpool Nord. Producent på Warner Bros. ITVP Sweden är Johanna Wennerberg och exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf. Den exklusiva serien i sex episoder har premiär den 19 november på Viaplay och TV3. 

#BörjeViaplay #ViaplaySeries

Kontakter

Susanne Nylén

Head of PR & Communications Sweden

Presschef och talesperson för Viaplay i Sverige


Ruben Labbé

Sports & PR Manager

Presskontakt för vårt kriminnehåll och talesperson för Viaplay Sport