Premiär 17 mars för Havsfilosofen - se teasern för Viaplay-dokumentären om Sven Yrvind

28 februari 2023

Här är teasern för Viaplay-dokumentären Havsfilosofen, där vi under fem år följer ensamseglaren Sven Yrvinds strapatser på världshaven. Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. Det som i första hand ser ut som riskfyllda äventyr på skoningslösa hav är kanske i ännu större utsträckning en inre resa, som ställer frågan: Hur vill vi leva våra liv? Havsfilosofen är en Viaplay-dokumentär med premiär 17 mars på Viaplay.
– De ser mig som en serietidningsfigur, de tar mig inte på allvar. Jag är bara en rolig liten gubbe i en båt, men jag är en skeppsbyggare, säger Yrvind.

Under fem år får vi på nära håll följa hur Sven Yrvind bygger sin båt och förbereder strapatsen att ensam på havet låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. Många menar att 83-åringens projekt är galenskap, men Yrvind själv tror snarare att han är en av få sansade personer på vår planet.

– Vi blir allt mer distanserade från naturen. När man ger sig ut på havet, efter en vecka, efter en månad, det är tystnad, du kan lyssna till din inre röst. Det är ett lyckligt liv, ett liv med tillfredställelse, säger Sven Yrvind.

Dokumentären följer inte bara de fysiska hinder som åldern för med sig, utan också de psykologiska såväl som filosofiska frågorna en 83-årig äventyrare ställs inför när han närmar sig de sista åren av sitt liv. Genom Yrvinds egna och vänners berättelser ges en bild av hans bakgrund och vad som fått honom att välja den här vägen i livet – en havseremit som lever utanför det konventionella samhället.

I dokumentären möter vi även Yrvinds nära vänner och får höra om deras gemensamma resor och hur han inspirerat andra att ändra sina liv. Havsfilosofen är inte i första hand en film om segling, utan ställer frågor om vilket liv vi vill leva, om konsumtionssamhället, om döden och åldrandet, och om det är möjligt att föra en livsstil som går utanför normen. 

Yrvind var den förste svenske ensamseglaren som passerade Kap Horn vilket placerade honom i topp i seglingsvärldens Hall of fame. För det tilldelades han 1980 Royal Cruising Clubs medalj i Storbritannien för gott sjömanskap efter att ha seglat runt Sydamerikas spets i sin 5,9 meter lång båt. Han har föreläst för kungafamiljen, skrivit flertalet böcker och uppfunnit Bris-sextanten som anses vara världens minsta sextant med en vikt på tre gram.

Havsfilosofen regisseras av Andreas Eidhagen på The Motor. Producent på The Motor är Annika Gritti. Exekutiv producent på Viaplay Group är Magnus Coinberg.

Viaplay-dokumentären Havsfilosofen är producerad i långfilmsformat på ca 80 minuter och har premiär 17 mars på Viaplay.

Ladda ner teasern till Havsfilosofen på din dator, eller se den på YouTube här.

Kontakter

Wayne Seretis

Senior PR Project Manager

Presskontakt med primärt fokus på kriminnehåll och originalserier på Viaplay.