Nya avslöjanden i ny dokumentärserie om Peter Mangs på Viaplay och TV3

16 januari 2024

Dokumentärfilmaren John Mork får tag på ett anteckningspapper av seriemördaren Peter Mangs i fängelset. Pappret innehåller text och noter till en låt kallad ”Under The Radar”, där Mangs har dolt ledtrådar till två olösta mord i Florida. Till sin hjälp att lägga pusslet anlitar Mork bland andra musikern Christian Olsson. Det är upptakten till Viaplays nya dokumentärserie Peter Mangs – En seriemördares hemlighet i tre delar som har premiär den 1 februari på Viaplay och TV3.  

Peter Mangs dömdes 2012 till livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök i Sverige. Men det har samtidigt funnits starka misstankar om hans inblandning i ytterligare brott.

I Viaplays nya dokumentärserie Peter Mangs - En seriemördares hemlighet utforskar den grävande journalisten John Mork seriemördaren Peter Mangs tid i Florida. Han bodde där under perioden 1996-1999 vilket kom att bli en vistelse som omformade hans världsbild. John Morks långvariga kommunikation med Peter Mangs har resulterat i nya insikter om ytterligare brott som tidigare aldrig undersökts. Serien i tre delar granskar olösta mord i Florida, sammanfallande med tiden och platsen för Mangs vistelse.

– Under fem år har jag lärt mig mycket om Peters värld. Vad som formade honom och vad som drev honom till att mörda, det är mörkt och tungt att ta in. Om du frågar min familj skulle dom säga att den här utredningen förändrat mig som person, för att komma in i Peters huvud har jag behövt hantera mina egna mörka sidor, och det är inte lätt. Men drivkraften har alltid funnits där att försöka hitta Peters olösta mord i Florida så anhöriga till brottsoffer kan få svar, säger John Mork.

Efter år av forskning och samarbete med lokala utredare i Amerika, förbereder John en resa till Miami för att följa Mangs spår. Innan avresan anlitar han musikern Christian Olsson för att dekryptera låten "Under the Radar”.

– För tre år sedan ringde John och ville ha hjälp av mig i sin pågående utredning av Peter Mangs. Han hade fått tag på noterna till seriemördarens egenskrivna låt "Under the Radar" som påstods innehålla svaret på en mordgåta. Det var det mest skruvade jag hört, och jag tvivlade initialt på min inblandning, med tanke på Peter Mangs extremt mörka bakgrund. Men Johns otroliga hängivenhet att lösa gåtan smittade snabbt av sig, och jag blev slutligen lika besatt av att försöka förstå gåtans hemlighet, säger Christian Olsson.

Dokumentärserien är producerad och skapad av produktionsbolagen A Rabbit Hole och Kreativ Inc tillsammans med grävande journalisten John Mork. Exekutiva producenter är Jennifer Sims och Joel Karsberg, en av skaparna bakom internationella kritikersuccén Surviving R. Kelly. Exekutiv producent på Viaplay är Magnus Coinberg.

– Det ligger ett otroligt hårt, ambitiöst och detaljerat arbete bakom den här produktionen om en av Sveriges värsta seriemördare genom tiderna. Peter Mangs – En seriemördares hemlighet går helt i linje med Viaplays satsningar på dokumentärt innehåll. Nu ser jag framemot att få följa utredningen i jakten efter sanningen, säger Joakim Franke, innehållschef på Viaplay i Sverige.  

Viaplay nya dokumentärserie Peter Mangs – En seriemördares hemlighet sänds i tre delar med premiär torsdagen den 1 februari och är en del av innehållet i TV3s och Viaplays Krimtorsdag under våren.

#PeterMangs #UnderTheRadar #AViaplayDocumentary

Kontakter

Ruben Labbé

Sports & PR Manager

Presskontakt för vårt kriminnehåll och talesperson för Viaplay Sport