SKIDSTJÄRNORNA DRÖMMER OM GULD I NY DOKUMENTÄRSERIE

26 januari 2023 - Senast uppdaterad 8 februari 2023

Vad krävs för att lyckas när det gäller?
I Viaplays nya dokumentärserie Gulddrömmar får tittarna följa våra svenska skidstjärnors förberedelser inför årets stora mål.
– Dokumentären fungerar som den perfekta uppladdningen inför den spännande VM-månaden, säger Viaplay Sveriges sportchef Lotta Folcker om serien i fem avsnitt som har premiär lördagen den 28 januari.

VM-månaden i längdåkning, alpint och freestyle/freeskiing inleds den 6 februari och pågår hela vägen till den 5 mars.
– Viaplay Vinter storsatsar på VM i TV6 och Viaplay och vi förbereder oss för att bjuda till folkfest. Sverige har sällan haft så många medaljkandidater, och Viaplay Vinter vill såklart ge tittarna möjlighet att lära känna våra åkare och förstå hur hårt och noggrant de förberett sig. Så vi har följt dem från förra sommaren och hoppas nu få samma kraft i dessa dokumentärer som vi fick med vår handbollsdokumentär För hela ditt jävla liv, säger Lotta Folcker.
I Gulddrömmar får vi komma riktigt nära våra största skidstjärnor. Filmteamet har erbjudits exklusiv access från sommarens barmarksträning genom vinterns tävlingssäsong, vilket har genererat i exklusiva möten med de blågula VM-hoppen.

Stjärnornas tuffa val
I tre avsnitt med premiär den 18 februari följer vi längdlandslagets väg mot VM i Gulddrömmar – Vinnare i längden. Från Frida Karlsson och Maja Dahlqvists val att förbereda sig utanför landslaget under sommaren, via tunga motgångar som Jonna Sundling och Ebba Anderssons sjukdomsbakslag, till euforiska triumfer som Emma Riboms genombrott och Fridas dramatiska Tour de ski-seger, ända fram till VM-uttagningen. På herrsidan skildras bland annat att veteranen Calle Halfvarsson blivit pappa och fått en nytändning, och William Poromaas uppladdning med ripjakt på fjället.

Riskera det som krävs
Först ut i dokumentärserien, med premiär 28 januari, är de alpina stjärnorna. I Gulddrömmar – Utför mot VM-succé, punktmarkerar Viaplay såväl den olympiska mästarinnan Sara Hector som Anna Swenn-Larsson som enträget jagade sin första världscupsseger, samt Kristoffer Jakobsen som radade upp uråkningar förra säsongen men som trots det har högt uppsatta mål.
– På VM kommer jag gå för det. Jag kommer riskera det som krävs för att ta medalj, säger Jakobsen i Utför mot VM-succé.
– Jag kommer göra allt jag kan för att vara med i den absoluta toppen, medalj på VM är så klart ett mål. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag ville vinna, säger Swenn-Larsson i dokumentären.

Segermaskinens tvivel
Någon som verkligen vet hur man vinner är Sandra Näslund, tidernas mest vinstrika Ski Cross-åkare. I Gulddrömmar – de lyfter mot VM, med premiär den 12 februari, följer vi segermaskinen in bakom kulisserna och tvivlen under försäsongen.
– Jag började åka i väg på läger med laget och så kände jag inte glädjen längre, det var bara en börda och något jag gjorde för jag måste. Jag var fortfarande laddad för att tävla, men det var just det andra jobbet runtomkring jag inte var peppad på, säger Näslund i dokumentären.
I detta avsnitt får tittarna även stifta bekantskap med Walter Wallberg som fick upp guldsmaken under OS i Peking, och nu går in som en av favoriterna i puckelpist-VM. Här visar även Jesper Tjäder vägen till framgång med sommarskidåkning och spektakulära världsrekord. Freeskiåkaren åker till VM i Georgien i jakten på ännu en medalj.

Premiärdatum Viaplay
Lördag 28 januari:
Gulddrömmar – Utför mot VM-succé, om alpina landslaget (TV6, 30 januari)
Söndag 12 februari:
Gulddrömmar – De lyfter mot VM, om freestyle-/freeskilandslaget (TV6, 13 februari)
Lördag 18 februari:
Gulddrömmar – Vinnare i längden, om längdlandslaget (TV6, 20 februari)

Kontakter

Fredrik S Johansson

Head of Sports PR

Presskontakt för sportinnehåll på Viaplay, TV3, TV6, TV10 och alla V Sport-kanaler.