Tittarrekord för Börje – The Journey of a Legend på Viaplay och TV3

20 november 2023 - Senast uppdaterad 21 november 2023

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig över 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 
– Jag är så otroligt glad över publikens mottagande av serien. Vi har verkligen gått in med allt i denna serie och att den skulle bli en tittarsuccé redan efter 24 timmar är något jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag tror att Börje hade varit så nöjd!, säger Valter Skarsgård.

Börje Salming gjorde det ingen svensk gjort före honom. Han bokstavligt talat slog sig in i världens tuffaste hockeyliga NHL. Han var en legend som satte sitt avtryck på en hel värld – både på och utanför isen. Ett bevis på hans otroliga genomslagskraft är också premiären av dramaserien om hans liv. Viaplays nya storsatsning Börje – The Journey of a Legend hade premiär under söndagen den 19 november där förväntningarna hade byggts upp under flera veckor. Och det blev en omedelbar tittarsuccé. Börje är den mest sedda originalserien på premiärdagen på Viaplay i Sverige - någonsin. På TV3 hade Börje 431 000 tittare och den totala tittarsiffran kommer fortsätta öka med extrainsatta repriser. Ratingmässigt är det också det mest sedda underhållningsprogrammet på kanalen i år.

– Att Börje var större än oss alla är bevisat nu. Han var folksjälen personifierad, mannen av stål med hjärtat av guld som ledde oss framåt. Att serien blev en omedelbar tittarsuccé är beviset för hans kraft. Vi är så stolta och glada över att få vara med på den här resan, säger seriens skapare och regissör Amir Chamdin.

Börje – The Journey of a Legend har fått ett starkt mottagande av både tittare och media. Dramaserien har fått lovord av flera av Sveriges främsta tv-kritiker där bland annat Sportbladet skrev ”så snuddande nära fem dansande plus man kan komma”. 

Aftonbladet (4/5): “En underhållande, rörande och inspirerande hyllning. Börje gör väldigt mycket rätt.”

Expressen (4/5): ”Börje fångar vad det innebär att vara människa alldeles utmärkt.”

Filmtopp (4/5): “Det finns inget att ogilla med Börje.”

TV-Dags med Kjell Häglund (4/5): ”En formidabel hockeykarriärresa som pendlar mellan tittgodis och ren magi i både sport- och miljöskildringarna med suveräna skådespelare.”

Gefle Dagblad (4/5): “Ska du se en tv-serie i år är det den här” 

Börje – The Journey of a Legend är en dramaserie i sex delar regisserad och skapad av Amir Chamdin fritt baserad på hockeylegendens liv. Serien skildrar Börje Salmings resa från en ung pojke i Kiruna, via sitt genombrott i Brynäs till hans proffskarriär i Toronto Maple Leafs. Han blev en av de första européerna att spela i NHL. Börje Salming var personligt involverad i projektet hela vägen tills han tragiskt gick bort i sjukdomen ALS den 24 november förra året.  

Valter Skarsgård spelar huvudrollen som Börje Salming med Hedda Stiernstedt, Jason Priestley, Oscar Skagerberg, Pelle Holmström, Jack Langedijk, Kelly van der Burg och A.C. Peterson i bärande roller. Lika mycket som serien handlar om hockey är det också en historia om kärlek, vänskap och lojalitet.

– Dramaserien Börje är verkligen en diamant i vårt utbud som vi är så stolta över och vi har verkligen gjort allt för att nå ut med denna serie. Därför är det så extremt glädjande att se att budskapet nått fram och att så många tittare bänkade sig för att se premiären. Börje Salming slog så många rekord på isen och serien Börje slog så många rekord på TV3 och Viaplay. Vi är otroligt tacksamma. Denna serie förtjänar all framgång, säger Joakim Franke, innehållschef på Viaplay Group i Sverige. 

Börje – The Journey of a Legend är en dramaserie i sex delar som hade premiär den 19 november på Viaplay och TV3 och visas fortsatt på söndagar. En repris av Börje går även klockan 22:10 på TV3 på torsdagar. Börje är inspelad i Sverige, Kanada och Mexiko. Serien bygger på en originalidé av regissören Amir Chamdin (Partisan, Cornelis). Manusförfattare är Martin Bengtsson som också skrivit boken "I skuggan av San Siro", vilken ligger till grund för filmen Tigrar. Producent är Johanna Wennerberg på Warner Bros. ITVP Sweden. Exekutiv producent på Viaplay Group är Sara Askelöf.

Kontakter

Susanne Nylén

Head of PR & Communications Sweden

Presschef och talesperson för Viaplay i Sverige