Viaplay Vinter är tillbaka med längdpremiärer i fokus

20 november 2023

Loading the player...

Världscupen 23/24 i längdskidor närmar sig med raska stakningar och Viaplay Vinter är på plats med en omfattande studio när säsongspremiären går av stapeln i Ruka nu på fredag den 24 november. Tävlingarna från världscupen i skidor visas på på Viaplay, TV6 och V Sport Vinter.
– Det känns väldigt kul att äntligen få kicka igång vintersäsongen tillsammans med Viaplay Vinter-gänget. Det är en annorlunda säsong som är mästerskapsfri, vilket gör att alla lopp blir superviktiga för att kunna ta hem den totala världscupen. Där Tour de Ski utgör en av kronjuvelerna, säger programledare Johanna Ojala. 

Nu på fredag den 24 november drar världscupen i gång i Ruka och kulminerar i världscupfinalen på hemmaplan i Falun den 15–17 mars 2024. De regerande mästarna för den totala världscupen är norrmännen Tiril Udnes Weng och Johannes Høsflot Klæbo. Under förra säsongen tog Sverige imponerande 40 pallplatser på damsidan, sju pallplatser på herrsidan och två pallplatser i mixade tävlingar. Dessutom blev Sveriges stolthet Maja Dahlqvist segrare i sprintcupen för andra året i rad.

I år ställs det svenska herr- och damlandslaget, med favoriterna Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling och Edvin Anger i spetsen, mot fortsatt tufft motstånd. Men förhoppningarna inför säsongen och de individuella prestationerna är stora. 

– Det svenska landslaget är ju ett av världscupens bästa, och vi kommer såklart följa dem tätt under säsongen. Vi kommer även vara ännu mer på plats på världscuperna bland annat i Nordamerika. Att kunna känna och smaka på snön bidrar till en extra nerv för alla som följer årets världscup, säger Johanna Ojala

Viaplay Vinter studion utgörs av bland andra programledarna Johanna Ojala, Lovisa Giertta och Peter Jihde tillsammans med experterna Anna-Karin Strömstedt, Johan Olsson och Teodor Peterson. Dessutom står Viaplays vassa reportrar Ludvig Svan och Jonatan Lindquist redo för exklusiva möten med både svenska och internationella stjärnor. Under säsongens gång välkomnas även flera kända gäster till studion som kommer in med nya perspektiv och expertisområden. 

Peter Jihde som inleder sin tredje säsong som programledare för Viaplay Vinter har stora förväntningar och förhoppningar inför säsongen. 

– Jag förväntar mig totala, svenska världscupsegrare i alla kategorier på damsidan. Sprintcupen, distanscupen och totalcupen bör ha blågula vinnare. På herrsidan ska William Poromaa och Edvin Anger vinna sina första världscuplopp och jag tycker att det ska bli precis lika roligt som de två tidigare säsongerna att få visa detta i Viaplay Vinter. Det här blir ingen mellansäsong. Det här ska bli en dundersäsong, säger Peter Jihde. 

Viaplays expert och tidigare OS-guldmedaljören Johan Olsson tror på svenska framgångar i vinter. 

– Vi har ett extremt starkt damlag, med flera segerkandidater både i totala världscupen och i vinterns stora enskilda mål: Tour de Ski. Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jonna Sundling är på toppen av sina karriärer, och säkerligen ute efter fler segrar. På herrsidan ska det bli otroligt spännande att följa om Edvin Anger kan följa upp på fjolårets succésäsong. Och kan William Poromaa ta sin första seger i världscupen? Jag tror det, säger experten Johan Olsson.

Viaplays expert Anna-Karin Strömstedt har en lång karriär på högsta nivå inom både längdskidor och skidskytte och hon tror på en intensiv och spännande säsong med många tävlingar.

– Inget mästerskap i år vilket gör att Tour de Ski och den totala världscupen blir viktig. Jag ser fram emot duellen mellan Frida och Ebba och vad våra grannar i Norge kan göra för att sätta stopp för att vi får en svensk totalvinnare i världscupen denna säsong, säger experten Anna-Karin Strömstedt.  

Viaplay Vinters vintertrupp 2023/2024

Programledare
Lovisa Giertta
Johanna Ojala
Peter Jihde

Sportanalytiker
Gustav Almqvist

Alpint
kommentator Janne Blomqvist
kommentator Erik Jerner
kommentator Tobias Lyon
expert Frida Hansdotter
expert Jessica Lindell Vikarby
expert Emil Johansson
expert Kajsa Kling

Backhoppning
kommentator Marit Stub Nybelius

Freeski Slopestyle/Big Air
kommentator Jesper Norén

Puckelpist
kommentator Jonas Lundblad
kommentator Martina Schriwer

Skicross
kommentator Rickard Olsson
expert Lars Lewén

Längdskidor
Kommentator Per Forsberg
Expert Anna-Karin Strömstedt
Expert Johan Olsson
Expert Teodor Petersson
Reporter Ludvig Svan
Reporter Jonatan Lindquist

Kontakter

Ruben Labbé

Sports & PR Manager

Presskontakt för vårt kriminnehåll och talesperson för Viaplay Sport